Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ



Τίτλος, γενικές αρχές, έδρα, έμβλημα

Άρθρο 1

Το κόμμα με τίτλο «Ελεύθερη Ελλάδα» αποτελεί τη συλλογική απόφαση των Ελλήνων Πολιτών (που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα της Ξένης Κατοχής και της Νέας Τάξης και που δεν αποδέχονται τα ιδεολογήματα της «κρίσης», του «χρέους» και των «μνημονίων») να υπερασπίσουν το Ελληνικό Σύνταγμα και την ελεύθερη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Των πολιτών που αποφάσισαν να αγωνιστούν για Εθνική Ανεξαρτησία, Εθνικό Νόμισμα (Δραχμή), Δημοκρατία και για την Ευημερία του ταλαιπωρημένου και συκοφαντημένου Ελληνικού Λαού.

Έδρα του Κόμματος «Ελεύθερη Ελλάδα» είναι ο Πειραιάς.

Έμβλημά του είναι το σύνθημα «Ελεύθερη Ελλάδα» με γαλάζια γράμματα γραμμένο σε γκρίζο τοίχο, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πολιτική Ιδεολογία

Άρθρο 2

Τα μέλη του Κόμματος πιστεύουν στην Ισότητα των Ανθρώπων, την Ελευθερία και τη Φιλαλληλία. Ταυτόχρονα αισθάνονται μέλη του Ελληνικού Έθνους που καθιέρωσε όλες τις σημερινές, ανθρώπινες αξίες: με την Αρχαιότητά του τις τέχνες, τις επιστήμες και την Πολιτική Δημοκρατία· με το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία την Ανθρώπινη Ισότητα και τα Κοινωνικά Δικαιώματα. Αυτό το Έθνος με την Εθνική του Παλιγγενεσία κατάργησε την τυραννική «Ιερά Συμμαχία», και συνέβαλλε όσο κανένα στην συντριβή του Φασισμού στο πεδίο της μάχης και της Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος πιστεύουν στο δικαίωμα του κάθε Έθνους να καθορίζει ανεπηρέαστα την Μεταναστευτική Πολιτική του, και στο δικαίωμα όλων αυτών των Ανθρώπων - που η Νέα Τάξη ξεριζώνει και περιφέρει - να ζήσουν πάλι, πίσω στην πατρίδα τους με προκοπή και αξιοπρέπεια.

Μέλη του Κόμματος

Άρθρο 3

Μέλος του Κόμματος μπορεί να γίνει κάθε ενήλικας Έλληνας Πολίτης (άνδρας ή γυναίκα) που αποδέχεται και το Καταστατικό του, πληρώνει κανονικά τη συνδρομή του και αγωνίζεται στο μέτρο των δυνάμεών του για την επίτευξη του Προγράμματός του. Η ένταξη νέων μελών στο Κόμμα γίνεται μόνον ατομικά κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου που εγκρίνεται από την Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) -της πόλης που κατοικεί- και από το Προεδρείο του Κόμματος (ΠΚ). Μετά από τις παραπάνω εγκρίσεις τα στοιχεία του μέλους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, επάγγελμα, και επικουρικά άλλα στοιχεία επικοινωνίας) καταχωρούνται στο Μητρώο Μελών της ΤΟ και του ΠΚ

Άρθρο 4

Όλα τα μέλη του Κόμματος έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, χωρίς καμία διάκριση. Τα δικαιώματα δεν διαχωρίζονται από τις υποχρεώσεις, κάθε μέλος δικαιούται και υποχρεούται: να συμμετέχει στις συνελεύσεις, στις συζητήσεις και στη λήψη των αποφάσεων - να εκφράζεται και να ασκεί κριτική ελεύθερα – να εκλέγει και να εκλέγεται - να συμμετέχει στην πρακτική δουλειά, στην προβολή του κόμματος - να συμμετέχει στις οικονομικές εξορμήσεις - να καταγγέλλει κάθε απόπειρα υπονόμευσης, ή παραβίαση της εσωκομματικής Δημοκρατίας.

Άρθρο 5

Δεν γίνονται δεκτά ως μέλη, και διαγράφονται αν έχουν εγγραφεί: μέλη άλλων κομμάτων – μέλη που διαφωνούν, ριζικά, με το Καταστατικό ή με το Πρόγραμμα του Κόμματος - που έχουν συκοφαντήσει τον Ελληνικό Λαό – που επιχειρούν εισοδισμό από οργανωμένες πολιτικές ομάδες - που ανήκουν σε ομάδες χωρίς δημοσιευμένους στόχους και δημόσια καταγεγραμμένη, γνωστή διοίκηση - που έχουν συνεργήσει στη σημερινή κατάσταση φτώχιας και αποψίλωσης των δικαιωμάτων του Λαού και του Έθνους. Το Κόμμα δέχεται εργαζόμενους (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), συνταξιούχους, εμπόρους, ελευθέρους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, σπουδαστές, άνεργους κτλ· δεν δέχεται μέλη «επαγγελματίες πολιτικούς», ανεπάγγελτους, μακροχρόνια αποσπασμένους συνδικαλιστές, όσους ασκούν παρασιτική οικονομική δραστηριότητα.

Πρόταση για διαγραφή μέλους μπορεί να γίνει από το οποιοδήποτε άλλο μέλος και αποφασίζεται από το ΠΚ με απλή πλειοψηφία. Ειδικότερα για διαγραφή μέλους του ΠΚ απαιτούνται τέσσερα (4) μέλη του. Ο διαγραμμένος έχει το δικαίωμα προσφυγής στο επόμενο Διαρκές Συνέδριο του Κόμματος (ΔΣ) που αποφασίζει οριστικά.

Τα οικονομικά του Κόμματος

Άρθρο 6

Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές μελών, οικονομικές εξορμήσεις, προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές και από κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται το Κόμμα, από την οποία κρατά τα απολύτως αναγκαία, και αν υπάρξει υπόλοιπο το επιστρέφει ή το διαθέτει σε φιλανθρωπία. Το ΠΚ ορίζει το ύψος της συνδρομής των μελών, το 50% αυτής παραμένει στην ΤΟ και το 50% αποδίδεται στο ΠΚ για τις γενικότερες ανάγκες του Κόμματος. Κατάχρηση χρημάτων του Κόμματος τιμωρείται με διαγραφή και καταγγέλλεται στη Δικαιοσύνη.

Οργάνωση του Κόμματος

Άρθρο 7

Η οργάνωση του Κόμματος χαρακτηρίζεται από τις αρχές της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της απλότητας. Το Κόμμα συγκροτείται από τις Τοπικές Οργανώσεις  πόλης (ΤΟ), το Διαρκές Συνέδριο (ΔΣ) και το Προεδρείο του Κόμματος (ΠΚ). Οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία, εκτός αν αλλιώς ορίζεται, και ισχύει η αρχή της ανακλητότητας των εκλεγμένων από τους εκλογείς τους. Οι εκλογές προσώπων γίνονται με ενιαίο αλφαβητικό ψηφοδέλτιο με μέγιστο αριθμό σταυρών τον αριθμό των εκλεγομένων, σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται το αρχαιότερο μέλος του Κόμματος. Οργανωμένες ομάδες, «κόμματα εντός του Κόμματος», απαγορεύονται και επιφέρουν διαγραφή.

Άρθρο 8

Κάθε ΤΟ διατηρεί την αυτονομία της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες, στα πλαίσια του Καταστατικού και του Προγράμματος του Κόμματος· εκλέγει Γραμματεία (ένα μέλος της οποίας εκτελεί και χρέη ταμία) που είναι ταυτόχρονα και Σύνεδροι για το ΔΣ. Οι ΤΟ μπορούν αποφασίζουν για τοπικά θέματα δράσης είτε μόνες τους είτε μαζί με άλλες ΤΟ, ενημερώνοντας το ΠΚ. Για θέματα συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις καθώς και υποψηφιοτήτων σε δημόσιες αιρετές θέσεις, εισηγούνται προς το ΠΚ το οποίο εγκρίνει.

Άρθρο 9

Το ΔΣ συγκαλείται είτε από το ΠΚ είτε από το 1/3 των μελλών του Κόμματος (οι υπογραφές για τη σύγκλιση αποστέλλονται στο ΠΚ) και αριθμεί το πολύ 200 (διακόσια) μέλη που εκλέγονται αναλογικά από τις ΤΟ. Συνέρχεται με απαρτία των 2/3 των εκλεγμένων μελών, και σε περίπτωση μη απαρτίας μετά από μία εβδομάδα (στον ίδιο τόπο και ώρα) με όσους παρόντες. Διαμορφώνει την πολιτική και την οργάνωση του Κόμματος στα πλαίσια του Καταστατικού και του Προγράμματος.

Με ειδική σύγκλιση και με πλειοψηφία 75% το ΔΣ μπορεί να πραγματοποιεί καταστατικές αλλαγές. Δεν αλλάζουν τα άρθρα 1,2,3,4,5 (Τίτλος, γενικές αρχές, έδρα, έμβλημα, Πολιτική Ιδεολογία, Μέλη του Κόμματος). Διάλυση του Κόμματος μπορεί να αποφασιστεί μόνο από το ΠΚ με πλήρη ομοφωνία, πέντε (5) ψήφοι των τακτικών, συν όλων των αναπληρωματικών.

Άρθρο 10

Το πενταμελές (5) ΠΚ εκλέγεται από το ΔΣ (με ενιαίο αλφαβητικό ψηφοδέλτιο με πεντασταυρία) και συγκροτείται σε σώμα ως εξής: από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Οργανωτικό Γραμματέα και τον Ταμία, επίσης και από δύο (2) το πολύ αναπληρωματικά μέλη· σε εντελώς έκτατες περιστάσεις μπορεί να συμπληρώνει αυτοδύναμα τη σύνθεσή του· βρίσκεται σε απαρτία όταν παραβρίσκονται τουλάχιστον τα τέσσερα (4) μέλη, σε ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Το ΠΚ (εκτός από τα προαναφερθέντα σε προηγούμενα άρθρα), διαχειρίζεται τα οικονομικά του Κόμματος, συντάσσει το Πρόγραμμα, με πλειοψηφία τεσσάρων (4) μελών του τουλάχιστον, μετά από τις προτάσεις των μελών του Κόμματος· καθορίζει την πολιτική και τις σχέσεις του Κόμματος με άλλα κόμματα με βάση το Καταστατικό, το Πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις του ΔΣ· μεριμνά για τη δημιουργία βοηθητικών Ομάδων Εργασίας και τοποθετεί τους επικεφαλής σε αυτές· αποφασίζει για τους υποψήφιους σε δημόσιες αιρετές θέσεις κατόπιν σχετικών εισηγήσεων από τις ΤΟ, και επιλύει κάθε πρόβλημα που δεν αναφέρεται στο Καταστατικό, ειδικότερα:

Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Κόμμα σε κάθε δημόσια, δικαστική, κλπ αρχή, σε άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και σε διεθνές επίπεδο. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του ΠΚ.

Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται.

Ο Γραμματέας τηρεί την αλληλογραφία, τα πρακτικά, το μητρώο μελών, και των ΤΟ. Όταν ο Γραμματέας απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Οργανωτικό Γραμματέα.

Ο Ταμίας, με τη συνυπογραφή του Προέδρου, διαχειρίζεται την περιουσία του Κόμματος, ενεργεί τις εισπράξεις και τις πληρωμές βάσει παραστατικών, τηρεί το Βιβλίο Εισπράξεων και Πληρωμών και οφείλει να ενημερώνει το ΠΚ και το ΔΣ για την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου. Ο Ταμίας μπορεί να αναλαμβάνει ποσά από τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Κόμματος. Τον Ταμία κωλυόμενο αναπληρώνει ο Οργανωτικός Γραμματέας.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας έχει τη γενική φροντίδα των χώρων και των επίπλων του Κόμματος· με απόφαση του ΠΚ προγραμματίζει τις διάφορες εκδηλώσεις στα πλαίσια των επιδιώξεων του Κόμματος και φροντίζει για το συντονισμό της δράσης των Ομάδων Εργασίας.